Începând cu data de 22 iulie 2013, proprietarul, investitorul sau administratorul unei clădiri este obligat să pună la dispoziţia unui potenţial cumpărător sau chiriaş, după caz, o copie de pe certificatul de performanţă energetică a clădirii, anterior perfectării contractului de vânzare-cumpărare.
Astfel, la încheierea documentului, proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar. Contribuabilul are obligaţia să depună la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, la Serviciul Public Finanţe Locale Ploieşti o copie a certificatului, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului. Contractele de vânzare-cumpărare încheiate fără respectarea acestor prevederi sunt supuse nulităţii relative.
Ce este certificatul de performanţă energetică
Certificatul de performanţă energetică a unei clădiri este un document care cuprinde date cu privire la consumurile de energie în clădiri şi care, după caz, poate fi însoţit de recomandări de reducere a acestora.
Certificatul de performanţă energetică a clădirii, este necesar atât pentru clădirile noi, cât şi pentru clădirile existente, după cum urmează: locuinţe unifamiliale; blocuri de locuinţe; birouri; clădiri de învăţământ; spitale; hoteluri şi restaurante; săli de sport; clădiri pentru servicii de comerţ precum şi alte tipuri de clădiri consumatoare de energie.
Clădiri în construcţie
Pentru clădirile care se construiesc, certificatul se elaborează prin grija investitorului/proprietarului/administratorului, se anexează, în copie, la procesul-verbal de recepţie şi constituie parte componentă a cărţii tehnice a construcţiei. Procesul-verbal încheiat cu ocazia recepţiei la terminarea lucrărilor şi neînsoţit de copia de pe certificat este nul de drept!
Excepţii de la regulă
Certificatul de performanta energetica a clădirii nu este obliga