Noua Politică Agricolă Comună /PAC/ favorizează România, dar greul abia acum începe, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
'Vreau să vă spun că abia acum greul începe pentru statele membre. Dacă la nivel european lucrurile au fost cât de cât agreate, pentru România şi celelalte state membre, probabil că va începe o perioadă de prezentare a rezultatelor, de consultare cu sectorul privat, cu fermierii, după care va trebui să luăm câteva decizii importante pentru că Politica Agricolă Comună ne oferă o paletă foarte largă de măsuri din care statele membre trebuie să decidă pe care le aplică, în egală măsură şi bugetul pe care îl alocă pentru fiecare măsură. Din acest punct de vedere, vor exista foarte multe discuţii în perioada următoare. Politica Agricolă Comună este pozitivă pentru România. Salutăm şi faptul că s-a ajuns la un compromis la nivel european pe această formă a Politicii Agricole Comune, care, în opinia mea, favorizează România', a afirmat Constantin.
Ministrul Agriculturii a explicat faptul că prin noua PAC nu va mai exista o plafonare a plăţilor pe suprafaţă, ci va fi una distributivă, dar cu o delimitare foarte clară pentru suprafeţele mai mici.
'O ultimă modificare care a intervenit în aceste zile este aceea că nu va mai exista o plafonare a plăţilor pe suprafaţă, ci vom avea o plată distributivă. Cu alte cuvinte, primele 30 de hectare pot primi o plată mult mai mare decât ce este peste această suprafaţă şi, din acest punct de vedere, vom avea grijă ca să existe o delimitare foarte clară în ceea ce înseamnă suprafeţele mai mici, de sprijinire a celor care au astfel de suprafeţe, în a produce mai mult şi a fi mai competitivi pe piaţă, faţă de cei mai mari care produc într-un sistem intensiv', a explicat Daniel Constantin.
În data de 26 iunie a.c., neg