Liderii europeni reuniţi vineri la Bruxelles au salutat intrarea în Uniunea Europeană a Croaţiei, care va deveni luni al 28-lea stat membru, şi au deschis calea Serbiei, o etapă "istorică", după 20 de ani de la destrămarea fostei Iugoslavii.
Această a şaptea extindere a Uniunii Europene (UE) a fost oficializată în a doua zi summitului şefilor de stat şi de guvern, dominată din nou probleme economice şi sociale.
Cei 27 au ajuns la un acord, în noaptea de joi spre vineri, în vederea mobilizării a aproximativ opt miliarde de euro pentru lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor, un adevărat flagel în numeroase ţări europene. Un acord politic a fost obţinut şi asupra bugetului UE în perioada 2014-2020, care urmează să fie aprobat de către Parlamentul European (PE).
Şefii de stat şi de guvern urmau să dezbată, de asemenea, despre construirea unei uniuni monetare, înainte să se despartă, vineri după-amiază.
Cu două zile înainte de intrarea oficială a Croaţiei în UE, premierul Zoran Milanovici a fost invitat la o întâlnire cu liderii europeni.
"Este cu adevărat un moment istoric pentru Croaţia (...) Sunteţi de-acum un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene", a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, provocând aplauze în sală.
"Integrarea voastră (...) după o recentă perioadă de război, ne aminteşte obiectivul fundamental al Europei, şi anume de a trăi împreună în pace, de a trăi împreună în prosperitate", a adăugat el.
Numeroşi lideri europeni, inclusiv Van Rompuy, se vor afla luni la Zagreb pentru a sărbători acest eveniment.
Cei 27 au anunţat, de asemenea, lansarea negocierilor de aderare "cel mai târziu în ianuarie" cu Serbia, vecina Croaţiei.
Nemulţumirea europenilor
Procesul complex vizând armonizarea legilor şi reglementărilor Serbiei cu cele ale blocului european urmea