După câteva luni de săpături secrete, arheologii peruani au anunţat descoperirea unui mormânt antic care cuprinde osemintele unor regine, ale servitorilor lor şi comori din aur. Mormântul datează de acum 1.200 de ani.
Mormântul aparţine civilizaţiei Wari, cea care a construit unul dintre primele imperii din America de Sud. Arheologii au numit această descoperire "Templul morţilor".
Echipa care a lucrat la acest proiect a fost compusă din arheologi din Polonia şi din Peru, care au ţinut secretă activitatea lor de frica hoţilor. Deoarece ştiau că puteau descoperi comori antice, ei nu au vrut să spună ce fac pentru a nu risca un dezastru.
Milosz Giersz de la Universitatea din Varşovia şi Roberto Nita din Peru au dat de zeci de artefacte în ultimele luni, dar nu au spus nimic până ieri, potrivit "National Geographic". Ei au scos de sub pământ bijuterii sofisticate din aur şi argint, topoare de bronz şi unelte din aur. De asemenea, au descoperit osemintele a trei regine ale civilitazţiei Wari şi alte 60 de persoane, care erau servitori care fuseseră sacrificaţi pentru comemorarea reginelor.
Civilizaţia Wari nu a fost niciodată în centrul atenţiei, fiind depăşită de civilizaţia Inca. Însă, în secolele al XVII-lea şi al IX-lea, cei din civilizaţia Wari au construit un imperiu cam cât Peru în ziua de astăzi. De asemenea, capitala numită Huari, amplasată în Munţii Anzi, a devenit unul dintre cele mai mari oraşe ale lumii, cu 40.000 de locuitori. În acea epocă, Parisul avea doar 25.000 de rezidenţi. Foto Arheologii au descoperit osemintele a trei regine din imperiul Wari, de acum 1.200 de ani
Nu se ştiu totuşi foarte multe lucruri despre Wari. De asemenea, arheologii şi istoricii nu ştiu dacă această civilizaţie a devenit puternică prin războaie şi cuceriri sau pur şi simplu prin dezvoltare naturală. Mare parte din mistere se păstrează şi în ziu