Vrem, nu vrem, suntem expusi unor boli periculoase, care se pot raspandi usor in intreaga lume. Microorganismele responsabile de declansarea lor se gasesc peste tot, pe orice suprafata si sunt omniprezente in aer.
Practic, nu putem scapa de amenintarea lor, orice masuri de precautie ne-am lua si oricat de riguroasa ar fi igiena personala.
Gripa
Ea apare in fiecare an, fiind cea mai periculoasa atunci cand mutatiile suferite duc la o noua tulpina. Un exemplu este H7N9, care circula in Asia acum. Nu mai putin de 130 de oameni s-au imbolnavit din cauza acestui virus pana in prezent, o treime murind din aceasta cauza.
Noile tulpini de virusuri ingreuneaza efortul corpului de a raspunde favorabil, afirma Daniel Caplivski, expert in domeniu. Cel mai periculos este atunci cand apare o pandemie, favorizata de faptul ca oamenii calatoresc in intreaga lume, scrie Fox News.
Super-bacteriile rezistente la antibiotice
Oamenii de stiinta sunt tot mai ingrijorati din cauza microorganismelor rezistente la antibiotice. Din aceasta cauza, devine aproape imposibil ca ele sa fie tratate.
Problema este si ca specialistii nu au descoperit noi antibiotice care sa omoare aceste bacterii care se schimba continuu.
Printre ele se numara Staphylococcus aureus si Clostridium dificile. Ele se iau de obicei in spitale, de aceea se recomanda o atentie sporita in cazul igienei personalului medical si celui ajutator din spitale.
Tuberculoza
Ea este cauzata de bacteria Mycobacterium tuberculosis si poate fi fatala, daca nu este tratata. Si in acest caz apar bacterii care rezista in fata tratmentului administrat si fac sarcina medicilor si mai dificila.
In tarile in curs de dezvoltare, ea este si mai periculoasa, in anul 2011 fiind raportate nu mai putin de 8,7 milioane de ca