RĂZBOAIELE VIITORULUI. Operaţiunile viitoare vor fi intervenţii scurte şi crâncene, iar comandanţii vor trebui să-şi asume riscuri. Câştigarea unor asemenea conflicte va reclama “recalibrarea toleranţelor” de către opinia publică şi forţele armate.
Generalul Sir Peter Wall a declarat că “aversiunea faţă de risc” a sporit în timpul campaniilor îndelugate din Irak şi Afganistan. Şeful Statului Major britanic a mai estimat că războiul cibernetic va fi esenţial pentru forţele armate şi a explicat cum trebuie să se schimbe armata după un deceniu în Afganistan şi Irak. Sir Peter a afirmat că, în pofida încheierii respectivelor campanii, peisajul internaţional reprezintă acum o mai mare provocare, scrie Daily Telegraph, prelaut de RADOR.
Marea Britanie trebuie să fie pregătită “politic, mental, emoţional şi militar să intervină în interes naţional, dacă este nevoie”. În timpul războaielor din Afganistan şi Irak, “aversiunea opiniei publice faţă de risc a sporit pe măsură ce campaniile trenau”, a spus el. Operaţiunile viitoare vor fi mult mai scurte, aşa cum a fost misiunea franceză care i-a învins pe luptătorii islamişti din Mali, anul acesta. În astfel de cazuri, capacitatea comandanţilor “de a-şi asuma riscuri operaţionale şi a păstra iniţiativa” va fi decisivă. “Ca naţiune, trebuie să ne recalibrăm toleranţele, dacă vrem să obţinem rezultate decisive în viitor”, a subliniat el.
Comentariile sale survin la o săptămână după ce Curtea Supremă a decis că Guvernul are datoria să-şi apere soldaţii şi drepturile omului de care se bucură aceştia, chiar pe câmpul de luptă. Această decizie permite deschiderea unor acţiuni pentru acordarea de despăgubiri, în cazurile în care au murit sau au fost răniţi soldaţi, pentru că nu li s-au asigurat echipamentele sau vehiculele adecvate.
Actualii şi foştii comandanţi au atras deja atenţia că verdictul ar putea limit