Prefectul Marius Sersea este al nu-ştiu-câtelea oficial din Prahova care pleacă în China pe banii altora, în baza strânsei prietenii prahoveano-chineze, concretizată prin nimic în plan economic, de peste 20 de ani. Despre shoppingul făcut de prefect în China şi despre feelingul acestuia faţă de politică, citiţi aici.
Văd că aveţi o grămadă de cărţi de vizită din China. Le colecţionaţi?
O delegaţie a judeţului Prahova s-a deplasat în provincia Heilongjiang, cu care suntem înfrăţiţi din 1992. Am fost întâmpinaţi cu multă prietenie de către guvernatorul provinciei, echivalentul prefectului de la noi. China este o ţară cu o ascensiune economică deosebită, în ultima perioadă, a avut cea mai mare creştere economică în ultimii zece ani din lume, iar până în 2020 preconizează să depăşească Statele Unite ca produs intern brut. Eu am rămas impresionat. Este adevărat că sunt şi zone cu o anumită sărăcie, dar există respect faţă de muncă şi o organizare extraordinară în China.
Câţi români aţi făcut parte din delegaţie?
Am fost nouă români şi un chinez, botezat ortodox, care are soţia româncă şi stă în Bucureşti. Am fost eu, vicepreşedintele consiliului judeţean Laurenţiu Rebega, domnul Rareş Enescu, consilier judeţean, domnii primari din Azuga, Valea Călugărească şi Măgurele, viceprimarul de la Azuga, încă un om de afaceri din Ploieşti şi un întreprinzător chinez stabilit în România. Deci 8 români. Da.
A fost o călătorie pe bani publici?
Nu. A fost o călătorie suportată din bugetul Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova şi, în mare parte, de noi, deci nu am beneficiat de diurnă. La noi nu sunt prevăzuţi în buget aceşti bani şi din acest motiv au trebuit suportaţi din bugetul CCI.
După douăzeci de ani de frăţie Prahova-Heilongjiang, cu ce ne-am ales?
Aş sublinia practic structura acestei vizite. Din cele unsprezece zile, eu am stat do