Prin modificarile si completarile aduse de Legea nr.179 / 2013 asupra Legii nr. 279 / 2005 privind ucenicia la locul de munca, se doreste cresterea ratei de ocupare in randul tinerilor aflati in cautarea unui loc de munca si cresterea calitatii calificarii profesionale. Mentionam ca, Legea nr.179 / 2013 intra in vigoare de la data de 13 iulie 2013.
Ucenicia la locul de munca se adreseaza atat angajatorilor, care doresc sa organizeze activitati de ucenicie la locul de munca potrivit domeniilor de activitate, pentru locurile de munca declarate vacante, cat si persoanelor interesate, cu varsta de peste 16 ani, care doresc sa se concentreze pe invatare, pornind de la situatii profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupatii, direct la locul de munca.
Ucenicia reprezinta formarea profesionala realizata la locul de munca in baza unui contract de ucenicie. Pe langa elementele obligatorii ale contractului individual de munca, contractual de ucenicie cuprinde si urmatoarele clause referitoare la:
Modificarile aduse contractului de ucenicie vizeaza suplimentarea obligatiilor angajatorului, acesta trebuind:
De asemenea, sunt suplimentate si obligatiile ucenicului care trebuie sa isi desfasoare activitatea in conformitate cu programul de formare si de a participa la examenul de absolvire la terminarea stagiilor de pregatire teoretica si practica.
Poate incheia contract de ucenicie, persoana care indeplineste cumulative urmatoarele conditii:
Contractul de ucenicie va cuprinde obligatoriu denumirea calificarii care urmeaza sa o dobandeasca ucenicul si denumirea furnizorului de formare profesionala.
Durata contractului de ucenicie se stabileste in functie de nivelul de calificare pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul si variaza intre 12 si 36 luni.