Braşovenii au prins şi ei gustul degustărilor de vinuri, şi avocaţi, doctori sau oameni de afaceri au format cluburi unde testează cele mai bune vinuri
Ce şi-ar putea dori mai mult cineva care este îndrăgostit de licoarea pe care o iubea şi Bachus decât să fie degustător de vinuri?
Licoarea este analizată vizual, olfactiv şi, mai ales, gustativ de către pasionaţi iar această activitate este coordonată de un somelier de meserie, aşa cum este Marius Bratu, unul dintre cei mai buni 12 somelieri din Europa. Somelierii sunt lorzii vinului din restaurante dar şi îndrumătorii pasionaţilor de degustări de vinuri care s-au grupat şi au format adevărate cluburi. Astfel de organizaţii, bazate pe hobby-ul de a degusta diverse sortimente de vinuri, se regăsesc şi la Braşov. „Există foarte mulţi braşoveni degustători de vinuri. Avem chiar grupuleţe de pasionaţi din diverse domenii. Există aici clubul doctorilor, clubul avocaţilor, care se strâng periodic şi care degustă vinuri şi încearcă să le aprecieze cu propriile simţuri. Chiar şi când vorbim despre consumatorii români, există tot mai mulţi care se uită şi la calitatea vinului, nu numai la cunoscutul şpriţ”, spune Marius Bratu.
Unul dintre cei mai buni 12 somelieri din Europa, acesta susţine că vinul trebuie analizat din multe privinţe şi poate fi asemănat la culoare cu diverse fructe sau legume. „În momentul în care îl miroşi şi apoi îl guşti, retronazal trebuie să izbucnească diverse arome. Culoarea vinului este şi ea foarte importantă, pentru a putea face acea paralelă cu plante, cu fructe de aceeaşi culoare. O să observaţi că, de fiecare dată, vinurile albe sunt asociate cu arome ale fructelor deschise la culoare, cum ar fi citricele. Dacă vorbim de vinuri roze, este foarte uşor să identifici cireşe, zmeură, vişină, aceste fructe la care te duc cu gândul culoarea şi textura vinului”, explică Mari