Autostrada Transilvania poate fi realizată doar prin concesiune, fiind exclusă o finanţare din fonduri europene, a declarat, vineri, la Cluj, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional, Dan Şova.
Dan Şova a declarat, într-o conferinţă de presă organizată la finalulul unei întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor din mai multe judeţe din Transilvania, că în proiectul Autostrăzii Transilvania ar putea fi implicate financiar şi consilii judeţene şi primării de municipii, urmând să se analizeze sub ce formă va fi această contribuţie.
"Există necesitatea implicării şi a autorităţilor locale în acest proiect şi vom discuta în ce măsură şi cum este posibilă şi implicarea financiară a autorităţilor locale, ţinând cont de bugetele pe care le au, de gradul de îndatorare. Am precizat că Autostrada Transilvania, în acest moment, nu poate fi finanţată din fonduri europene. Singura soluţie de finanţare este concesiunea după modelul Comarnic - Braşov sau Centura de Sud a Capitalei. România, din 1990 până în 2013, nu a făcut vreo concesiune sau un parteneriat public - privat pe un proiect de autostradă şi, ca atare, avem o problemă de credibilitate instituţională. Trebuie să demonstrăm că putem face cele trei concesiuni scoase, respectiv Comarnic - Braşov, Centura Sud şi Craiova - Piteşti, pentru a avea încrederea finanţatorilor internaţionali, firme private, şi a celor instituţionali - BEI, BERD sau Banca Mondială", a spus Şova.
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional a refuzat să avanseze vreun termen pentru reluarea lucrărilor la Autostrada Transilvania sau pentru realizarea concesiunii şi a spus doar că interesul Guvernului şi al autorităţilor din zonă este ca proiectul să se facă.
"În acest moment, nu vă spun că de mâine ne apucăm de concesiune la Autostrada Transilvania, pentru că ar fi