42% dintre absolvenţii de licee au picat în acest an Bacalaureatul. Rezultatele anunţate ieri de Ministerul Educaţiei au echivalat cu un cutremur, dar elevii, profesorii şi managerii din domeniu spun că s-a produs inevitabilul.
Dintre cei 28.000 de candidaţi care au susţinut Bacalaureatul, 42% au picat cel puţin o probă, a anunţat ieri ministrul Educaţiei Maia Sandu. Nota medie a examenului a fost 6,7, iar cei mai mulţi au picat matematica şi fizica, a mai spus oficialul. Una dintre explicaţiile acestor rezultate proaste e că absolvenţii au fost supravegheaţi, în premieră, de camerele video.
„Am luat 6,75. Mi-a fost greu să mă concentrez fiindcă, pe lângă camerele video, profesorii ne verificau testele chiar dacă pur şi simplu ne foiam în bancă. La examenul de istorie unei fete i-a ridicată fusta de faţă cu toată clasa, pentru că profesorii vroiau să se asigure că n-are fiţuici la ea“, descrie sesiunea din acest an Andrei Ursu de la Liceul „Nicolae Sulac“.
„Accentul s-a pus pe note, nu pe cunoştinţe“
„Păcat că statul pune accent enorm pe note, şi nu pe cunoştinţe. Asta ni se cere pentru a intra la o facultate, respectiv elevii s-au preocupat pâna în ultimul moment de note, nu de cunoştinţe“, crede Loredana Muntean, absolventă a Liceului „Mihail Kogălniceanu“. Loredana se numără printre cei 2.000 de tineri care au acumulat o medie între 8 şi 10.
„Păcat că statul pune accent pe note, nu pe cunoştinţe. Asta ni se cere pentru a intra la o facultate“ - Loredana Muntean, absolventă a Liceului „Mihail Kogălniceanu“
Rezultatele de la BAC le-au dat peste cap planurile tinerilor. „Am luat media 7. Nu foarte mult, dar cred că mă voi înscrie la Management, la Universitatea din Tiraspol“, se resemnează Sergiu Trachi, de la Liceul „Minerva“.
Matematica, nuca tare
În raionul Briceni dintre cei 500 de candidaţi care au susţinut Bacalau