O sumă de 60.000 de lei a fost colectată aseară într-un eveniment de caritate la Cluj. Cu aceşti bani asociaţia care a organizat acţiunea caritabilă oferă 90 de camere implantabile subcutanat spitalelor de oncologie din România.
Camerele implantabile elimină nevoia folosirii branulelor sau a injecțiilor repetate, pe care copiii trebuie să le suporte timp de luni sau ani întregi, pe tot parcursul unui tratament.
"În prezent, problemelor cauzate de bolile oncologice li se adaugă disconfortul unor injecții foarte frecvente în vene", spun reprezentanţii asociaţiei. "În timp, efectele negative sunt vizibile: venele sunt tot mai greu de găsit și injecțiile mai greu de făcut; dincolo de rănile fizice, copiii rămân și cu trauma psihică. Soluția este folosirea unei camere implantabile subcutanat, dispozitiv minuscul, de 8 până la 12 milimetri, cu o parte din titan și una din silicon. Partea de titan se introduce sub piele în zona claviculei, sub anestezie, iar partea de silicon se racordează la un vas de sânge major. În acest fel, acul special pentru astfel de catetere este folosit doar pentru injecții superficiale, administrate în partea de titan".
Camerele implantabile permit administrarea chimioterapiei, a antibioticelor sau imunosupresoarelor, dar ajută și când e nevoie de prelevări de sânge. "În plus, ele permit copiilor o viață absolut independentă - aceștia se pot îmbrăca cu orice fel de haine, pot face sport sau înot, nu sunt limitați de această procedură", a declarat Claudiu Brisc, președintele Asociației Umanitare „Alexandru Damian".
În prezent, folosirea acestor camere nu este decontată de către Casa de Asigurări, din rațiuni de costuri, deși utilizarea lor este simplă și are beneficii imediate pentru calitatea îngrijirii medicale de care beneficiază pacienții. Până în prezent, asociația a montat 21 astfel de camere implantabile unor pacie