Dascălii spun că învăţarea sub presiune, dar şi exerciţiile intense fac minuni la examenul maturităţii Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Elevilor de clasa a XII-a le expiră curând perioada de acomodare cu atmosfera de examen: de luni, încep probele scrise ale Bacalaureatului, cele care fac diferenţa între picaţi şi promovaţi.
„Porcul nu se îngraşă în ajun”, atrag atenţia dascălii, dar când vine vorba de BAC, n-ar strica să se mai lucreze câteva modele de subiecte.
La proba de Limba şi Literarură Română, care va avea loc luni, 1 iunie, profesorii au un singur sfat: nu vă bazaţi pe repere precum examenul de anul trecut sau simulare. „Copiii ocolesc textele poetice, fiindcă nu le plac şi se aşteaptă la proză ori texte dramatice. În loc să facă pronosticuri, mai bine s-ar apuca să repete materia”, este recomandarea Ilonei Rizea, profesoară de română la Colegiul Naţional „Jean-Monnet” din Ploieşti.
La matematică, unde nu e loc de „înflorituri”, pregătirea pe ultima sută de metri este esenţială.
Cerinţele care trag nota în jos
Programată să se desfăşoare miercuri, 3 iulie, cea mai temută probă a examenului maturităţii, are câteva cerinţe-capcană. „Subiectele care pun în general probleme sunt II 2c), III 1c) şi III 2c). Combinaţia de polinoame plus arii şi volume poate fi complicată, însă celelalte subiecte ar trebui să fie accesibile oricărui elev care a acordat un minim de efort studiului”, crede Andrei Dobre, profesor de matematică din Ploieşti şi iniţiatorul site- ului de meditaţii gratuite www.mateinfo.ro.
Singura modalitate de a rezolva problemele grele, spune dascălul, este să te familiarizezi cu ele: „Sfatul meu este ca elevii să refacă toate varintele oficiale date în ultimii trei ani care se găsesc pe site-ul ministerului Educaţiei, dar şi variantele de simulări date în mai multe judeţe”.
REZULTATE BACALAUREAT 2013
CEL MAI CI