Organizaţia internaţională de poliţie (Interpol) a anunţat confiscarea a aproape 10 milioane de unităţi de medicamente contrafăcute şi potenţial mortale, în cadrul unei ample operaţiuni desfăşurate simultan în 99 de ţări si care a vizat magazine online de vânzare de produse farmaceutice, informează AFP.
'Cantităţile confiscate au crescut cu peste 100% comparativ cu operaţiunea precedentă din 2012' , a precizat pentru AFP Aline Plancon, director adjunct al programului Interpol privind criminalitatea farmaceutică. Potrvit unei evaluari a Interpol, institutie cu sediul la Lyon /centrul Franţei/, valoarea preparatelor confiscate se ridica la 41 milioane de dolari.
În decurs de o săptămână, între 18 şi 25 iunie 2013, au fost controlate peste 17.000 de site-uri internet de vânzare de medicamente, 9610 dintre ele fiind închise. De asemenea, au fost arestate 58 de persoane.
'Tot mai multe medicamente sunt vândute pe internet şi îşi găsesc tot mai mulţi cumpărători', a constatat Aline Plancon, subliniind cât de periculoase sunt 'falsele' medicamente, pentru ca diferiti compusi, inclusiv substantele active, dar si dozarea acestora pot fi modificate. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, 50% dintre medicamentele vândute pe internet ar fi contrafăcute.
'Autorităţile cooperează tot mai bine', a menţionat responsabila Interpol, pentru a explica bunele rezultate ale operaţiunii. In acest caz, Interpolul a mizat şi pe 'efectul-surpriză', de regulă astfel de operaţiuni fiind organizaate spre sfârşitul verii. Deşi Interpolul ştie că acţiunile sale sunt o încercare de a 'goli oceanul cu linguriţa', acestea 'au permis studierea modului de finanţare a site-urilor de crimă organizată şi dezmembrarea reţelelor', a precizat Aline Plancon.
Interpolul intervine totodată pe lângă statele membre pentru prevenirea cumpărării de medicamente