Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional, Dan Şova, spune că soluţia pentru continuarea Autostrăzii Transilvania este concesiunea.
El a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în această variantă statul nu poate participa cu mai mult de 49% din finanţare, procent în care pot intra şi fonduri de la administraţiile locale şi judeţene pe unde trece autostrada.
'Concluziile care s-au tras în urma acestei întâlniri le pot enumera pe scurt: există necesitatea implicării şi a autorităţilor locale în acest proiect, lucru pe care l-au susţinut toţi vorbitorii. O să discutăm în ce măsură este posibilă şi implicarea financiară a autorităţilor locale, ţinând cont de bugetele pe care le au, de nivelul de îndatorare, de posibilităţile reale care există. S-a desprins ideea, dezbătută foarte mult, în legătură cu posibilitatea de finanţare din fonduri europene a autostrăzii Transilvania şi am precizat foarte clar că în acest an nu va fi finanţată din fonduri europene. (...) Concluzia pe care eu am tras-o cu colegii, urmând să mai avem asemenea dezbateri, e că singura soluţie de finanţare este concesiunea, după modelul celor care se fac astăzi la Comarnic-Braşov', a subliniat Dan Şova.
El a spus că trebuie făcut un nou studiu de fezabilitate în locul celui din 2003, studiu care ar urma să fie realizat în acest an.
'În acest moment nu vă spun că mâine ne apucăm de concesiune la autostrada Transilvania, pentru că ar fi o chestiune de neseriozitate instituţională şi guvernamentală. Ceea ce trebuie să facem în perioada următoare este să studiem toate posibilităţile, toate instrumentele financiare pe care le avem la dispoziţie şi să ţinem cont de câteva lucruri foarte simple. În orice concesiune statul român nu poate participa cu mai mult de 49%. Dacă participă cu mai mult, întregul proiect este c