Exemplarele de păstrugă au fost cumpărate de reprezentanţii firmei Veolia Apa de la crescătoria de sturioni deţinută de familia Maereanu din judeţul Tulcea. Este cea mai amplă acţiune de act tip organizată vreodată la Tulcea (ultima repopulare privată, realizată de aceeaşi firmă, a adus în apele Dunării numai 150 de exemplare).
Păstruga este cel mai mic peşte dintre toate categoriile de sturioni, dar cel mai frumos, spune cercetătorul Radu Suciu, din cadrul Institutului de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, un specialist în domeniu, pasionat de această specie pe cale de dispariţie.
„Este o zi istorică pentru Tulcea şi se întâmplă pentru prima dată ca aici să fie găzduită o asemenea acţiune promovată de Veolia. Credem că deja păstrugile care au fost eliberate în Dunăre pe braţul de la Murighiol acum doi ani sunt în mare şi probabil anul viitor se vor reîntoarce şi vor veni să se reproducă pentru prima dată în Dunăre“, a spus dr. Suciu.
Pentru felul în care arată, acest peşte (păstruga) a fost botezat „Pinocchio“. Nu pentru că minte, întrucât este chiar foarte sincer, povesteşte Radu Suciu.
„Astăzi veţi face cunoştinţă cu păstrugile. Este cea mai mică specie de sturioni care trăieşte în Marea Neagră şi intră în Dunăre să se reproducă. Sigur că morunii şi nisetri sunt mai mari şi mai spectaculoşi, dar păstrugile sunt cele mai frumoase şi noi le mai spunem Pinocchio. Nu pentru că sunt mincinoase, ci pentru că au un bot frumos care seamănă cu nasul lui Pinochio“, a mai povestit specializatul.
Se consideră că păstrugile au cele mai bune icre negre şi caviarul de păstrugă este de fapt cel mai apreciat de către cunoscători.
„România este o ţară binecuvântată pentru că are Dunărea şi Dunărea este binecuvântată pentru că are sturioni. Noi suntem practic ultimul fluviu din Uniunea Europeană care mai are stu