Trenurile vor ajunge să circule cu o viteză medie de 500 km/h într-un viitor nu prea îndepărtat, iar recordul de viteză atins vreodată de un tren, de 581 km/h, va părea insignifiant.
Primele trenuri capabile să atingă jumătate din viteza sunetului vor transporta pasageri începând cu anul 2027. Acest lucru se va întâmpla în Japonia. Trenurile, care vor folosi levitaţia magnetică, vor fi cele mai rapide trenuri de persoane din lume.
Un tren cu levitaţie magnetică, sau Maglev, este un tren care utilizează câmpuri magnetice puternice pentru a-şi asigura sustentaţia şi a avansa. Spre deosebire de trenurile clasice, nu există contact cu şina, ceea ce reduce forţele de frecare şi permite atingerea unor viteze foarte mari.
În prezent, cel mai rapid tren aflat în circulaţie este Shanghai Maglev. Trenul, care face legătura între oraş şi aeroport, circulă cu o viteză de 431 km/h.
Cel mai rapid tren din lume, care a intrat şi în Cartea Recordurilor, a fost prototipul japonez JR-Maglev MLX01, care a fost înregistrat cu o viteză de 581 km/h în timpul unui test efectuat în 2003.
În 2007, un model modificat TGV (Train à Grande Vitesse) a atins o viteză de 574.9 km/h. Japonia a creat trenurile de mare viteză, introducând primele servicii cu garniturile "SHINKANSEN" încă din 1964.
O călătorie cu trenul în România însemnă pierdere de timp, stres şi nervi. Cum ar fi dacă ar exista şi în ţara noastră un tren care să circule, nu cu 400 km/h, dar măcar cu 250 km/h. Drumul până pe litoral ar dura puţin peste o oră.
Sursa: Capital.ro Trenurile vor ajunge să circule cu o viteză medie de 500 km/h într-un viitor nu prea îndepărtat, iar recordul de viteză atins vreodată de un tren, de 581 km/h, va părea insignifiant.
Primele trenuri capabile să atingă jumătate din viteza sunetului vor transport