„S-a născut în februarie 1944, la Bucureşti şi este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din capitală. Este autorul unor cărţi de mare succes. Unele dintre ele au devenit repere în redefinirea felului în care înţelegem istoria naţională. Altele au produs mari controverse. Suntem onoraţi să-i spunem din nou bun venit la Garantat 100% domnului profesor Lucian Boia” – astfel îşi anunţă Cătălin Ştefănescu invitatul emisiunii Garantat 100% de la TVR 1, TVR HD şi TVR+ de duminică, 30 iunie.
Are fani care îi aşteaptă cu nerăbdare cărţile, dar are parte şi de critici din direcţia unor personalităţi cunoscute în spaţiul public, ceea ce dovedeşte că lucrările sale se bucură de o mare atenţie. Despre „De ce este Romania altfel?”, despre profunda ambiguitate a României, despre cum răspunde unor acuze de defăimare, de redactare a unei „biblii a imposibilităţii româneşti”, cum lămureşte pe scurt filosofia lui „altfel”, cum te face istoria să fii într-un fel sau altul – urmăriţi o discuţie cu totul specială a lui Cătălin Ştefănescu cu profesorul Lucian Boia duminică seară, de la ora 23.00, la TVR.
Opera lui Lucian Boia, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi.
Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, Lucian Boia s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie („Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune”) şi la imaginar („Pentru o istorie a imaginarului”), cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie).
A adus, de asemenea, noi interpretări în ceea ce priveşte istoria Occidentului şi istoria Franţei.
În 1997, lucrarea sa „Istorie şi mit î