Vezi
Patru din 10 romani, cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani, sufera de hipertensiune, iar un studiu realizat anul acesta de catre Asociatia Americana a Inimii plaseaza tara noastra pe primele locuri in lume in ceea ce priveste mortalitatea cardiovasculara.
Cifrele sunt ingrijoratoare chiar si pentru medici, care incearca gasirea unor solutii atat pentru preventia, cat si pentru tratarea bolilor de inima. O metoda relativ recenta in Romania este testul de efort cardiopulmonar , care, impreuna cu alte evaluari medicale, poate depista din timp disfunctiile aparatului circulator, astfel fiind reduse decesele subite cauzate de astfel de probleme.
Medici specialisti din intreaga tara participa in acest sfarsit de saptamana la cea de-a X-a editie a Scolii Nationale de Vara, care se desfasoara in Baia Mare. Studii de caz, tratamente, dar si metode de interventie inovative, din diferite specializari - intre care cardiologie, interne sau gastroenterologie - au fost dezbatute de catre participanti, in vederea ameliorarii starii pacientilor lor. In cursul zilei de astazi, seful sectiei de Cardiologie a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, prof. dr. Dumitru Zdrenghea, a prezentat testul de efort cardiopulmonar ca metoda de diagnostic in problemele cardiovasculare.
” Astazi am abordat bolile de inima - care sunt tot mai frecvente - si le-am abordat din prisma unor mijloace de diagnostic si tratament moderne, pe care, la ora actuala, trebuie nu doar sa le cunoastem, ci si sa le aplicam in practica de zi cu zi, pentru ca ele sunt obligatorii pentru a creste sansa de supravietuire si la o viata mai buna pentru cardiaci”, a explicat Dumitru Zdrenghea.
Medicul specialist a aratat ca, desi statisticile in ceea ce priveste bolile cardiovasculare sunt ingrijoratoare, in Romania exista o tendinta de stagnare a numarului d