O instanţă a interzis Băncii Naţionale să suspende dreptul de vot al noilor acţionari ai Agroindbank. Experţii spun că, dacă decizia nu va fi anulată, va fi creat un precedent foarte periculos, care ar putea periclita definitiv climatul investiţional
Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că există suficiente probe care arată că cinci din cei şapte noi acţionari de la Moldova Agroindbank (MAIB) au acţionat concertat în baza unei înţelegeri.
„În perioada ianuarie-mai 2013 şapte companii străine înregistrate în Cipru, Letonia şi Marea Britanie au dobândit prin cumpărare sau aport la capital social acţiuni cu o cotă totală de circa 30% din capitalul Moldova Agroindbank. Am investigat posibilitatea ca noii acţionari să acţioneze concertat. Consiliul de Administraţie al BNM a adoptat o hotărâre prin care s-a expus asupra acţiunilor concertate a cinci companii, care deţin în comun 17,2%“, a anunţat şeful BNM.
Acesta însă a precizat că, din cauza unei decizii din 12 iunie a Judecătoriei Buiucani din Chişinău, BNM nu poate să blocheze participarea acestora la adunarea generală extraordinară a acţionarilor MAIB din 28 iunie. Astfel, potrivit guvernatorului, deciziile adunării adoptate cu votul noilor acţionari, vor fi legale.
„AR PUTEA SĂ-MI INTERZICĂ SĂ INTRU ÎN BNM“
„Am contestat la 25 iunie decizia respectivă a instanţei. Până când Curtea de Apel nu o va casa, nu putem face altceva. Când am văzut încheierea instanţei, m-am întrebat de ce nu a luat şi o decizie de a interzice guvernatorului să intre în Banca Naţională pentru că are efect nociv asupra stabilităţi financiare a Republicii Moldova“, a remarcat cu ironie Drăguţanu.
Guvernatorul a precizat că după casarea deciziei Judecătoriei Buiucani, cele cinci companii vor avea la dispoziţie o perioadă de