Fritz Cloos (1909-2004). Biografia unui fost agent al serviciului secret nazist (SD - Sicherheitsdienst), devenit colaborator al Securităţii române, infiltrat în Partidul Social-Democrat din Germania (SPD) şi în organizaţia repatriaţilor germani din România, stabiliţi în R.F.G., întregită în baza documentelor microfilmate, păstrate în arhiva CNSAS.
La invitataţia „Comunităţii de lucru pentru cercetări etnopopulare sudestgermane” s-a desfăşurat, în februarie 1975, la München, un simpozion la care au participat mai mulţi foşti demnitari ai Partidului Naţional-Socialist Muncitoresc German (NSDAP) al Grupului Etnic German din România.
Între cei prezenţi s-a aflat şi Fritz Cloos, cofondatorul acestui cerc de istorici amatori, înfiinţat în 1965 în localitatea bavareză Bad Tölz. La reuniunea din 1975 a participat şi scriitorul Hans Wolfram Hockl (1912-1998) care prin scrierile sale i-a criticat deseori pe fondatorii cercului pentru încercarea de rescriere a istoriei şi bagatelizarea crimelor naziste. Hockl a publicat mai tîrziu – parţial - discuţiile aberante la care a asistat şi pe care le-a înregistrat.
Dintr-o intervenţie a unuia dintre participanţi, probabil Fritz Cloos, se desprinde tendinţa limpede de a da evenimentelor istorice recente o interpretare care să nu se afle în contrasens cu cea oficială propagată de regimul naţional-comunist din România.
Ideea principală a acestei interpretări consta în faptul de a prezenta România ca victimă şi nu ca aliat al Reich-ului nazist. Prin extindere şi actorii politici ai Grupului Etnic German erau transformaţi în simple marionete ale politicii naziste, deci victime colaterale.
Sarcina de a răspîndi această teorie în Germania a primit-o Fritz Cloos din partea Securităţii. „Cu gaşca mea şi cu toţi stau în general bine. Mă feresc de duşmani. În acest an va fi organizată, dar nu prin mine direct, înt