Cercetătorii de la MIT lucrează la dezvoltarea unui sistem de monitorizare similar unui radar, dar care se foloseşte de semnalul Wi-Fi pentru a determina poziţia unei persoane aflate în spatele unui perete, potrivit SlashGear.
Proiectul denumit Wi-Vi ar putea fi implementat pe smartphone-uri. Rezoluţia este, momentant, cea mai mare problemă a sistemului. Wi-Vi poate „vedea“ numai mişcarea, nu forme definite sau detalii. Totuşi, sistemul detectează şi mişcarea făcută de gesturile simple, susţin Fadel Adib şi Dina Katabi, cei doi realizatori ai proiectului.
Practic, dispozitivul detectează când o persoană se îndepărtează de el, folosindu-se de semnalul de Wi-Fi. Cu toate că tehnologiile radar şi sonar nu sunt noi, ele ar fi foarte greu şi costisitor de implementat într-un dispozitiv mobil. Wi-Vi se bazează pe tehnologii disponibile în magazin: radiouri Wi-Fi cu frecvenţă de 2,4Ghz. Astfel, sistemul ar putea fi implementat pe smartphone-uri.
Echipa de la MIT susţine că tehnologia ar putea fi folosită de către poliţie sau agenţiile de securitate pentru a depista suspecţi, eventuale pericole sau pentru a găsi persoane prinse între dărămători. Mai mult, Wi-Vi ar putea fi integrat şi în casele inteligente, putând să ajute la controlul luminii în funcţie de poziţia unei persoane în casă.
În ciuda problemelor legate respectarea intimităţii, cercetătorii susţin că sistemul ar putea fi instalat şi în căminele de bătrâni sau în casele rudelor bolnave sau spitale, pentru a verifica dacă totul este în regulă. Rezoluţia scăzută a Wi-Vi îl face mai puţin întruziv decât camerele de supraveghere. Mai mult, susţin cei doi oameni de ştiinţă, şi consolele de jocuri ar putea beneficia de pe urma acestui sistem.
Haideţi să discutăm, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook.