Unele dintre alimentele pe care le consumăm zilnic creează dependenţă precum heroina. Un studiu de ultimă oră relevă faptul că aceste produse stimulează partea din creier care este legată de consumul în exces de substanţe şi care dă dependenţă
Unele dintre alimentele pe care le consumăm zi de zi stimulează o parte a creierului care este legată de consumul în exces de anumite substanţe.
“Foarte multe alimente conţin nişte substanţe care dau un gust chiar mai bun decât cel natural. Este vorba de acele E-uri de sapiditate, cum ar fi glutamatul monosodic. Se adresează direct acelei părţi a creierului care se numeşte partea de recompensă a creierului care acţionează la fel ca şi în cazul drogurilor la receptorii canabinoizi. Aceste alimente creează dependenţă, creează comportamente compulsive. Asta înseamnă că nu ne putem abţine să consumăm acele alimente”, a declarat, la România TV, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Potrivit profesorului Mencinicopshi, ar trebui să ne îngrijorăm “atunci când aceste alimente ne dau un impuls pe care nu putem să îl reprimăm. De multe ori persoanele stresate psihoemoţional chiar şi noaptea se trezesc şi merg la frigider şi consumă astfel de alimente prea bogate în sare, zahăr, grăsimi şi aditivi alimentari”.
Consumul regulat al acestor alimente nesănătoase poate duce la boli grave, precum obezitatea, diabetul de tip II sau cancerul colorectal.
“Ne aduc atât de multe calorii goale şi care în timp ne vor îmbolnăvi prin faptul că vom ajunge rapid supraponderali şi ne dezechilibrează şi funcţia insulinică. Astfel creşte riscul de diabet de tip II şi de alte boli, în special atunci când se consumă pâine albă şi alimente care conţin amidon rafinat, precum chips-uri, snacks-uri, creşte riscul de cancer colorectal”, a explicat Gheorghe Mencinicopschi.
Citeste mai mult pe RTV.NET
Unele dintre alimentele pe c