Municipalitatea suceveană a luat ieri decizia de a se asocia cu municipiul Botoşani, pentru crearea unei zone policentrice, care să rivalizeze cu Iaşiul la atragerea fondurilor europene.
Asocierea a fost aprobată în şedinţa ordinară a Consiliului Local Suceava, cu 19 voturi pentru şi o abţinere, de către cei 20 de aleşi locali prezenţi, deşi unii au avut reţineri la început.
Vechea rivalitate dintre Suceava şi Botoşani s-a făcut simţită şi în şedinţa de CL, prin remarcile unor consilieri, de genul „visul oricărui botoşănean este să devină sucevean” sau „acum şi Botoşani va face parte din Bucovina”.
Cel care a intervenit rapid pentru a stopa comentariile, înainte de a lua o turnură neplăcută, a fost iniţiatorul proiectului, primarul Ion Lungu, care a spus că asemenea prejudecăţi şi orgolii trebuie lăsate deoparte, pentru că ambele localităţi pornesc în această asociere pe picior de egalitate şi că au nevoie una de cealaltă, pentru a le fi mai bine tuturor.
„O parte dintre fondurile puse la dispoziţie de UE în perioada 2014-2020 nu vor putea fi accesate decât dacă ne unim să realizăm acest areal de dezvoltare. Doar aşa putem fi luaţi în seamă la repartizarea banilor pe proiecte, într-o competiţie directă cu Iaşiul, care este mult mai mare, pentru că suprafaţa şi populaţia contează mult la repartizarea acestor fonduri”, a explicat Lungu, care a precizat că Botoşaniul a adoptat deja o hotărâre privind asocierea pentru crearea unei zone policentrice şi că studiile de dezvoltare a zonei trebuie făcute până la finele anului.
Consilierul local Lucian Harşovschi a spus că măcar aşa Suceava are şansa să nu mai piardă în faţa Iaşiului, care va fi viitoarea capitală de regiune, propunând şi cooptarea Neamţului în asociere.
Viorel Seredenciuc a solicitat ca primul proiect comun al celor două municipalităţi să vizeze repararea drumului dintre Suc