Pe culoarele Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Atipa” e forfotă mare. Ca în fiecare zi după renovare. Melanya Stan și echipa ei de 15 oameni lucrează ca furnicile prin muzeu. Muzeul Antipa
Fac muncă de cercetare în depozitele de păsări, animale, fluturi sau fosile, printre cele peste 1 milion de exponate pe care, multe dintre ele, publicul probabil nu o să le vadă niciodată.
CLICK PE IMAGINI PENTRU FOTOGALERIA EXPONATELOR PE CARE PUBLICUL LE VEDE EXTREM DE RAR SAU DELOC LA MUZEUL „ANTIPA”
Au nevoie de condiții speciale de temperatură, să fie ferite de lumină, umiditate și gândacul de slănină, care le-ar distruge dacă nu l-ar fugări naftalina. SUMARUL ARTICOLULUI EXCLUSIV EVZ. Comoara de la „Antipa” | FOTOGALERIEFOTO 01FOTO 02FOTO 03FOTO 04FOTO 05FOTO 06FOTO 07FOTO 08
Fosilele
Undeva în partea dreaptă a muzeului, la parter, departe de ochii vizitatorilor e depozitul de paleontologie cu peste 8.000 de piese. E cam cât un apartament generos cu două camere. În hol tronează mulajul unui narval. Urmează să primească un strat de piele din penson și apoi va fi trimis să înoate în fața muzeului.
Melanya Stan, coordonatoarea Secției de Evidență, Conservare și Restaurare Patrimoniu, e de serviciu în muzeu, deschide unul dintre dulaparile mari de metal. Pe rafturi sunt sute de fosile de toate dimensiunile, unele descoperite în urmă cu mai bine de 100 de ani.
Insectele
O mandibulă uriașă de animal, mai mulți molari, mai multe oase și o pereche de coarne impunătoare de bour se evidențiază pe unul dintre rafturi. „Sunt adunate de doctorul Leonid Apostol, oase de mamuți, elefanți de stepă și diverse mamifere care au trăit în Câmpia Română”, spune coordonatoarea Stan. N-au stat niciodată în vitrină, ci numai sub lupa cercetătorilor, cei care le studiază cu atenție, le identifică și apoi le etichetează.
C