Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu,a declarat în cursul zilei de ieri că se încheie acum un ciclu de 40 de ani şi că este greu de estimat ce va urma, iar pentru a “desluşi” o strategie pentru România trebuie analizat dacă lumea se află într-o perioadă post-criză sau criza se va prelungi.
“O primă întrebare dacă vrem să desluşim o strategie pentru România: suntem într-o lume care este post-criză sau criza se va prelungi? Şi încep aici discuţii, chiar azi (joi – n.red.) la comitetul de politică monetară cineva spunea că o să dureze criza până în 2022. Dar exact până în 2022? Cam pe acolo, pentru că orice răspuns îşi va găsi rădăcina în o altă întrebare: cum definim criza?“,
a declarat Mugur Isărescu la seminarul intitulat “Strategica: On strategies in a challenging world”, organizată de Banca Națională a României şi Școala Națională de Științe Politice și Administrative.
Guvernatorul BNR a arătat că nu încearcă să furnizeze un răspuns la aceste întrebări şi a făcut referire exclusiv la experienţa sa personală, precizând că aceasta este asemeni unei matrici din cadrul căreia raționamentul fiecăruia nu poate evada, întrucât este reprezentată de elementele de la care fiecare individ se revendică în cea mai mare măsură :
“Eu nu pot să ies din experienţa mea personală. Cred că toţi suntem prizonierii vieţii pe care am trăit-o şi pe care încă o avem pe acest pământ şi reacţionăm pe măsură. Am intrat în viaţa matură, relativ publică, în 1971, când se prăbuşea un sistem, sistemul Bretton Woods, sistemul postbelic, tot vreo 40 de ani, bazat pe un preţ al aurului de vreo 35 de dolari pe uncie. Şi am văzut cum tot ce era adevărat până în ’71 şi ce citisem eu nu mai era adevărat în gândirea economică, cursurile nu mai trebuiau să fie fixe, nu făceau bine, făceau mai mult rău, aurul nu mai trebuia să fie etalon monetar.“, @N_