Ce șanse au și când vor adera la Uniune țările cu aspirații europene.
La summitul Uniunii Europene de la Bruxelles, Serbia a primit confirmarea că va începe negocierile de aderare la începutul anului viitor. Iar Kosovă, pe cele pentru un acord de asociere. În câteva zile, mai precis pe 1 iulie, Croaţia devine al 28-lea stat membru în Uniunea Europeană. După care se aşteaptă o lungă pauză în procesul de extindere. Poate 10 ani şi mai mult, relatează corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak, o relatare rezumată de Oana Serafim.
Corespondentul nostru împarte ţările cu aspirații europene în trei categorii. Țările din Parteneriatul Estic constituie o entitate aparte.
Între „primii în competitie” se află Muntegenru, Macedonia și începînd de vineri, Serbia. Muntenegru a devenit ţară candidată la Uniunea Europeană în 2010 şi acum a început să puna în practica aşa-numitul aquis comunitar.
Încheierea tuturor celor 35 de capitole de aderare va lua ceva timp. Croaţiei, care devine luni, 1 iulie membră a Uniunii, i-au trebuit 6 ani pentru a le închide. Una din principalele probleme ale ţării, văzută de la Bruxelles, este corupţia şi crima organizată. Unii experti estimează că Uniunea Europeana nu va primi noi membri mai devreme de anul 2020, adică peste 7 ani.
Macedonia a devenit candidată la Uniunea Europeana in 2005, dar Grecia a blocat demararea negocierilor de aderare din cauza disputei pe care o are referitoare la numele ţării. La Bruxelles se speculează însă că Atena ar putea să-și schimbe poziţia când va deține preşedinţia prin rotație a Uniunii Europene, adică în a doua jumătate a anului viitor. Dacă acest lucru se întîmpla, Macedonia ar putea ajunge în aceeași poziţie ca Muntenegru.
După ce a semnat acordurile cu Kosovo acordurile de normalizare a relațiilor, Serbia a primit