In jur de 700 de angajaţi, în principal români şi polonezi, au lucrat ilegal la reactorul nuclear de la Flamanville, din Franţa în perioada 2008-2012, potrivit parchetului din Cherbourg.
„Acuzaţii serioase“ privind munca la negru se răsfrâng asupra concernului francez Bouygues în legătură cu şantierul reactorului nuclear EPR (European Pressurized Reactor) de la Flamanville, după doi ani de anchete preliminare, a anunţat joi parchetul, citat de site-ul www.challenges.fr.
Procurorul din Cherbourg, Eric Bouillard, a declarat ca „prima fază a anchetei a fost încheiată. Acuzaţiile sunt serioase“. Acesta va hotărî până la sfârşitul anului dacă va iniţia urmărirea penală.
Conducători ai Bouygues, Électricité de France (EDF) au fost reţinuţi preventiv în noiembrie în cadrul acestei anchete, însă au fost eliberaţi fără aducere în faţa instanţei.
„În procesul-verbal ce mi-a fost remis de anchetatori, Bouygues este pus sub acuzare în calitate de ordonator. Nu este cazul pentru EDF“, a confirmat Eric Bouillard.
Doi subcontractanţi ai Bouygues sunt acuzaţi că nu au plătit contribuţiile sociale şi au încheiat contracte false cu angajaţii.Este vorba despre firma română Elco şi cipriotă Atlanco cu care Bouygues a anunţat că întrerupe contractul în iulie 2011 imediat după demascarea ilegalităţilor.
Datoriile celor două firme către bugetul asigurărilor sociale din Franţa se ridică la aproximativ 10 milioane de euro, în mare parte legate de şantierul EPR.