Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat vineri un acord de asociere prin care decontarea costurilor proiectului "Un pas înainte pentru integrarea socială a persoanelor vulnerabile din București" va fi asigurată din bugetul Direcției Generală de Asistență Socială (din cadrul Primăriei Capitalei).
Costul total al proiectului este de 2,8 milioane de lei pe an, iar de proiect vor beneficia peste 5.400 de bucureșteni.
Asociația Română Anti-Sida (ARAS) derulează de peste 10 ani un program de ajutorare a persoanelor vulnerabile, consumatoare de droguri, din Capitală, însă, din lipsa fondurilor, proiectul ar fi trebuie oprit la 30 iunie.
ARAS are unicul program prin care se face schimb de seringi în România: consumatorul aduce seringi folosite și aduce seringi sterile la schimb. Un consumator primește 50 de seringi indiferent dacă aduce sau nu seringi folosite, iar în funcție de numărul de seringi pe care le aduce la schimb primește seringi sterile, până la o limită de 250. Cei la ARAS pleacă cu 9.000-10.000 de seringi la drum. În afară de schimbul de seringi, cei de la ARAS le pun consumatorilor la dispoziție teste gratuite de HIV, hepatită B, hepatită C, îi duc la confirmare, fac consiliere psihologică și socială, îi ajută să se interneze, având și centre de substituție cu metadonă.
Principalele servicii sociale oferite de ARAS sunt:
- testare pentru HIV;
- asigurarea materialelor de igienă pentru prevenirea îmbolnăvirilor;
- informare și educare cu privire la reducerea riscurilor de infectare cu HIV și hepatite virale de tip B și C;
- consiliere socială și consiliere și suport în integrarea socială și profesională;
- colectarea acelor și seringilor folosite de drogați
Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat vineri un acord de asociere prin care decontarea costurilor pro