Festivalul Roman Apulum aduce în Alba Iulia un spectacol de reenactment istoric realizat în premieră în România. Este vorba despre Pankration Pontikon – Lupta Totală, o reconstituire a uneia dintre cele mai vechi arte marțiale, ce era practicată la jocurile olimpice grecești. Evenimentul va avea loc duminică, 30 iunie, la ora 16.00, pe platoul Porții a III-a a Cetății Alba Carolina din Alba Iulia.
Arheologul dr. Anca Timofan, de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, ne-a prezentat un istoric al acestui stil de luptă, regulile pe care le presupunea și semnificația acestuia:
Pankration (pangration) reprezintă lupta cu “toate forțele”, fiind cea mai veche artă marțială mixtă care a aruncat în luptă corpul uman cu întreaga lui putere ofensivă și defensivă. În anul 648 î.Chr., și-a facut debutul în cadrul jocurilor olimpice grecești ca o combinație eficientă de box (gr. pygmachia) și lupte (gr. pále), având doar două interdicții: aceea de a nu iți mușca oponentul și de a nu ii scoate ochii. În Sparta nu exista nicio regulă în pankration.
El îmbrăca atât o formă sportivă prin participarea luptătorilor ca atleți la pentathlonul olimpic grecesc cât și una marțială, pankration-ul fiind inclus în atrenamentul obligatoriu al soldaților greci. Totodată a fost practicat asiduu de către hopliții spartani și soldații din falanga macedoneană, Alexandros fiind un admirator și un promotor al acestui tip de antrenament pentru luptă, organizând numeroase competiții. Pankration este considerat punctul de plecare în majoritatea artelor marțiale mixte moderne, existând o ipoteză potrivit căreia Alexandros ar fi dus, prin campaniile sale, acest tip de luptă până în Orient unde ar fi influențat inclusiv artele marțiale tradiționale asiatice.
Romanii l-au preluat in competițiile lor sportive (ludi) cu denumirea de pancratium. În secolul IV p.Chr. însă, atât pan