Tragicul eveniment care a avut loc la începutul săptămânii în Muntenegru a acaparat, aproape în totalitate, scena publică.
Ştiri, dezbateri, presupuneri şi bineînţeles, primele măsuri. La nici 48 de ore de la accident, ministrul delegat pentru Turism şi IMM-uri, le-a şi anunţat pe primele. Şi nu orice fel de măsuri. Ministrul şi-a exprimat intenţia de a cere pedepse mai aspre pentru firmele de transport care nu respectă legea, insistând în acelaşi timp pe necesitatea asumării responsabilităţii totale din partea firmelor de transport. Deşi a susţinut că nu sunt respectate legile, singurul exemplu de indisciplină dat de Grapini a fost cel al nepurtării centurii de siguranţă. “Avem legi care nu se respectă. Să fim serioşi, câţi nu poartă centura în spate la autoturism? Nu mai spun la microbuz, aici centurile n-ar fi salvat, dar am dat un exemplu de indisciplină. Nu e suficient să ai legea, este foarte importat să devenim responsabili“, a concluzionat aceasta.
Ideea e că după fiecare tragedie concluziile sunt similare. Nu pare să existe la noi un domeniu în care, în caz de forţă majoră, să se acţioneze pe proceduri, pe măsuri stabilite din timp. Zilnic sunt accidente groaznice în România. Iar cauzele sunt multiple, începând cu starea deplorabilă a infrastructurii rutiere până la lipsa semnalizărilor sau a protecţiilor elementare, iar doliul individual persistă ani întregi. De ce transportatorii sunt puricaţi abia numai după un astfel de carnagiu? De fapt, sunt doar anunţate acele controale drastice. Căci altfel cum se explică faptul că în urma “controalelor” auzi ca s-a dat câte un avertisment ici colo sau că întâmplător a fost depistat, de pildă, şoferul unui microbuz şcolar, beat la volan, dat exemplu de sancţiune. Şi exemplele ar putea continua. Este într-adevăr de neacceptat faptul ca şoferul unui astfel de microbuz sau oricărui alt mijlo