La Penitenciarul Spital din Targu-Ocna, are loc luni, 1 iulie a.c., cu incepere de la ora 11.00, sarbatorirea zilei institutiei penitenciare spitalicesti din localitate, cu ocazia implinirii a 162 de ani de la prima atestare documentara a asezamantului. Manifestarea va avea urmatoarea desfasurare: Oficierea Sfintei Liturghii prilejuita de hramul capelei unitatii “Sfintii Mucenici, Doctori fara de arginti, Cosma si Damian” de catre preotul capelan Gabriel Vamanu; Prezentarea spitalului si a cabinetelor medicale; Prezentarea monografiei “Istoria Penitenciarului Spital Târgu-Ocna” de catre comisar-sef de penitenciare Silvia Racu; Lansarea volumui “Povestea unui colt de rai Slanic-Moldova”, autor Romulus Dan Busnea.
Istoria consemneaza urmatoarele: “In anul 1851, domnitorul Moldovei Grigore Ghica (1849-1856), împreuna cu suita sa viziteaza Ocnele si constata starea de salbaticie a condamnatilor la munca silnica ce traiau în fundul ocnei si cuprins de mila fata de soarta osânditilor, prin Opisul domnesc nr. 46 din 3 iulie 1851, pune la dispozitie cladirea unui modern castel pentru ‘arestatii ocnelor’ care sa aiba în componenta o manufactura si un paraclis cu hramul Sfântul Grigore Teologul.
Domnitorul Grigore Ghica a însarcinat Departamentul Lucrarilor Publice sa înfiinteze din veniturile sale, ‘o închisoare solida’, cu zid primprejur, în apropiere de groapa ocnelor, care va sluji de adapost vinovatilor în vreme de noapte, iar ziua vor fi coborâti la groapa ocnei spre a lucra dupa obicei. Cu toate ca proiectul castelului a fost facut în termenul stabilit, în cursul anului 1852, izbucnirea crizei orientale a amânat finalizarea acestui proiect timp de cativa ani. Abia dupa revenirea lui Grigore Ghica, dupa încetarea regimului de ocupatie rusesc, lucrarile de zidire a închisorii au fost reluate sub supravegherea lui Anastase Panu, încheindu-se