Prevenţia individuală, prin banalul spălat pe dinţi, este crucială pentru sănătatea orală a fiecărui individ şi, totodată, cea mai ieftină şi la îndemână metodă.
“Evident, pe lângă spălatul pe dinţi (ideal, la 30 de minute după fiecare masă), un rol important pentru o dantură sănătoasă îl au şi controalele stomatologice periodice, la 6 luni”, susţine dr. Octavian Făgăraş, de la Clinica Indent.
Placa bacteriana
“Este un depozit moale alb-galbui, format pe suprafaţa dentară din alimente şi microbi, care se îndepărtează în mod normal prin periajul dentar zilnic. Neîndepărtat, acesta duce, pe de o parte, la atacul acid al suprafeţelor de smalţ, cu instalarea proceselor carioase, iar pe de altă parte se transformă într-o substanţă dură maronie, cunoscută sub numele de tartru dentar (piatră dentară), care se localizează atât deasupra gingiei (vizibil), cât şi subgingival (mult mai periculos).
Tartrul dentar
Reprezintă o ameninţare pentru sănătatea gingiilor şi a structurilor ce susţin dintele, provocând procese inflamatorii (gingivită), sesizate de pacienţi din cauza umflării, modificării de culoare (roşu-violet), a sângerărilor gingivale şi, nu în ultimul rând, a durerilor sau chiar a abceselor (puroi) la acest nivel, fază în care s-a instalat deja parodontoza, adică distrugerea ţesuturilor moi şi osoase. “Rata de formare şi de depunere a tartrului dentar variază individual de la caz la caz, în funcţie de concentraţia salivei în săruri minerale, de vârstă, medicaţie asociată altor afecţiuni etc.”, declară dr. Făgăraş.
- detartraj supra şi subgingival (ultrasonic şi manual);
- curăţarea suprafeţelor dentare prin “sablare” cu un jet de apă-aer şi bicarbonat de sodiu (Air-Flow/Prophy-Jet);
- periaj profesional (lustruirea finală a suprafeţelor dentare).
Igiena orala la copii
Igiena orală la copii începe cu primul