Vezi
Farmecul celei care a fost Imparateasa a Austriei si Regina a Ungariei persista si in zilele noastre. Dovada, o scrisoare ce-i drept tarzie, adresata lui Sissi pe care e trecut ca expeditor numele criticului de arta si scriitorului Pavel Susara. Continutul a fost facut public astazi, 28 iunie, in cadrul manifestarii Zilei Scriitorului, care a avut loc, in Baia Mare. Cei prezenti s-au aratat intrigati de subiect si captivati de la prima rasfoire.
Poemul adresat Elisabetei de Wittelsbach, cunoscuta mai ales sub numele de Sissi, a fost scris in toamna anului 1998, dupa prima vizita facuta de Pavel Susara la Viena. Autorului i-au trebuit insa mai bine de zece ani pentru a-si face curaj sa o prezinte publicului.
Chiar daca e timbrata, scrisoarea nu va fi trimisa niciodata, spre dezamagirea multora dintre cititori pentru ca, dupa cum precizeaza Susara chiar de la inceput, timiditatea care il caracterizeaza, dar si certitudinea ca va ajunge in mainile imparatului il fac sa nu recurga la un asemenea gest.
“A fost o fiinta cu totul remarcabila ca exemplar uman as putea sa spun. Frumoasa, inteligenta, misterioasa dar si profund nefericita prin experientele pe care le-a avut. Ea era un om liber, vocatia sa era de om liber si a trebuit sa faca permanent fata coliviei care o tinea, imparatia ”, a spus Pavel Susara.
Textul este ambalat intr-un mod ce capteaza atentia. Ilustratiile si conceptia grafica sunt realizate de artistul plastic Mircea Bochis, care si-a permis mici interventii sub forma unor desene, cuvinte sau cifre. Pana si ideea aceasta i-a facut pe colegii de breasla baimareni care s-au aflat la eveniment sa nu se dezlipeasca de carte.
“Eu am ramas impresionat de acest lucru, pentru ca nu credeam ca va fi perceput atat de bine. Partea mea de ilustrare este un fel de traducere in limbajul meu a tex