Asta după ce ani de-a rândul Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie a vândut pe piaţă doar vinuri vrac.
Tradiţia vinurilor „Dealul Bujorului” începe undeva la 1775, atunci când au fost atestate primele vii în zona localităţii Târgu Bujor. Atestările istorice spun că în 1873, podgoriile aveau 152 de proprietari. Reforma agrară a transformat aceste vii în GAS (Gospodărie Agricolă de Stat), care s-a transformat în IAS, în 1960. Printr-un decret de stat, în 1977 se înfiinţează Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie.
Aflată în prezent în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, staţiunea de la Târgu Bujor este dependentă de alocaţiile bugetare, care, în ultimii ani, sunt din ce în ce mai mici pentru cercetare. Pe de altă parte, oamenii de acolo nu pot să înţeleagă de ce o staţiune care are peste 4.000 de ha de viţă-de-vie pe rod nu poate să se folosească de acest lucru şi să aibă venituri mai mari pentru cercetare.
Ani de-a rândul, cei care lucrează la Staţiunea de de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru şi-au dorit o staţie proprie de îmbuteliere. Îşi doreau cu ardoare să valorifice produsul muncii lor, un vin cu tradiţie, dar care în ultimii ani se vindea doar vrac. În 2009, cei care conduc această unitate au încercat să depună un proiect pentru a obţine finanţarea europeană necesară construirii unei staţii de îmbuteliere. Au fost refuzaţi atunci, fără nicio explicaţie. Anul trecut au depus din nou documentaţia şi în sfârşit au obţinut finanţarea. „Le-am dat deja autorizaţia de construire a acestei staţii şi în curând vor începe lucrările. Noua staţie de îmbuteliere va fi amplasată chiar în interiorul combinatului de vinificaţie”, spune primarul localităţii Târgu Bujor, Laurenţiu Gîdei.
În prezent, podgoria are aproape 4.000 de ha, întinse pe raza