Biblioteca Naţională a României găzduieşte, până pe 27 iulie, o expoziţie inedită realizată în colaborare cu CNSAS (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii) ce are drept scop să radiografieze modul în care Regele Mihai I a fost urmărit de Securitate.
”Expoziţia îşi propune prezentarea unor documente semnificative emise de Securitate în cadrul urmăririi informative a Regelui Mihai în exil”, se precizează într-un comunicat al CNSAS, remis redacţiei.
Imaginile evocă începuturile activităţii regelui Mihai, trec prin momentul în care el este obligat de comunişti să abdice şi ajung la perioada exilului în care Regele ajunge să fie supravegheat de poliţia politică românească sub numele de ”Leon”, ”Rex” sau ”Străinul”.
Alteţa Sa Regală, Principele Radu al României şi Principele Nicolae au fost prezenţi, joi, la versisarea expoziţiei.
”Principele Nicolae şi cu mine suntem atât emoţionaţi cât şi fericitţi că putem să vă salutăm astăzi, din nou, pentru o iniţiativă atât de plină de înţelesuri. Tragediile care au căzut peste noi atât în partea de Europă Orientală, cât şi în mod specific în România, se înrudesc. Tragediile aceastea au fost legate de sfărâmarea statalităţii naţiunilor noastre. Fiind sfărâmate statalităţile noastre, una dupa alta, tragedia a căpătat o notă suplimentară care a privit fiinţa naţională în profunzimea ei”, a declarat Alteţa Sa Regală, Principele Radu al României.
”Faptul că după 1989, deşi democraţia a revenit în România, deşi dicatura a încetat de iure, a fost nevoie de sacrificiu intelectual, de curaj civic şi de perseverenţă, uneori încăpăţânată pentru ca abia după 23 sau 24 de ani să vorbim de această acţiune paradoxală de a-ţi propriul suveran sub urmărire. Este un act nelegiulit, un act imoral si faptul că aceste lucruri, astăzi, se spun, nu fac decât să ne ofere şansa ca, mâine, societatea noastră