Centrul ţării noastre continuă să fie o sursă de inspiraţie pentru jurnaliştii străini, care nu se pot abţine din atribute şi metafore când vine vorba de viaţa de la ţară, oamenii şi locurile din Transilvania. Kerri MacDonald, de la „The New Times, a scris, pe blogul său de pe platforma cotidianului american, despre minunăţia locurilor din Transilvania.
Kerri MacDonald îşi începe postarea povestind despre vizita fotoreporterului Rena Effendi, de la „National Geographic”, în „tărâmul de basm, aproape medieval”. Asta până când a ajuns în Ghimeş-Făget, unde a fost dezamăgită de ce a găsit.
Scenariul ei perfect a fost ruinat de arhitectura modernă. „Am fost lacomă. Am vrut să găsesc acel peisaj real, bucolic, dintr-un scenariu medieval şi n-am putut”, a povestit Effendi.
Şi până la urmă a reuşit. A ajuns în Maramureş, „o regiune în care poţi găsi mori şi distilerii vechi de acum 500 de ani”, scrie bloggerul americană. Când Effendi a pus piciorul pe tărâmul românesc, s-a îndrăgostit de basmul românesc transilvănean. Basm care, de această dată, nu are nicio legătura cu Dracula, doar cu lucrurile tangibile şi oameni care trăiesc şi astăzi.
„Am descoperit sate unde aproape toate femeile ştiau cum să coasă broderii, iar aproape toţi bărbaţii ştiu cum să construiască o casă de la zero”, a spus Effendi.
A stat cu o familie de muzicieni în satul Hoteni, cu aproximativ 800 de locuitori. A dormit în căsuţe de lemn şi a mâncat numai mâncăruri făcute cu legume din grădină. A petrecut, în total, două luni pe câmp, fotografiind ţăranii cosind şi adunând fânul. Zilele sale aici au început la 5 dimineaţa, odată cu cei care plecau să muncească.
„Oamenii îşi petrec zilele pe câmp. Acolo mănâncă, acolo se odihnesc. Vezi femeile cum se urcă deasupra căpiţelor de fân în nişte pantaloni speciali astfel încât să nu le ridice vântul fusta”, îşi aminteşte Effe