Lăcrămioara Mandel (59 de ani), o timişoreancă pasionată de arhitectura Palatului Schönbrunn din Viena, şi-a transformat curtea într-un loc de relaxare inspirat de stilul austriac.
Ascunsă de privirile trecătorilor, în spatele unei porţi de metal, în cartierul timişorean Ronaţ se află o veritabilă grădină botanică destinată nu doar privirii, ci şi spiritului. „Am început amenajarea grădinii în 2011. Atunci am luat peste 2.000 de flori, pe care le-am pus cu mâna mea. Am cumpărat tot ce am găsit. Am prins şi nişte reduceri. Erau flori care de la trei lei au ajuns un leu. De atunci mă ştiu toate vânzătoarele de la florării şi centre comerciale. Mă duc şi la expoziţii de flori, mai cumpăr şi de acolo, dacă îmi place ceva. Nu m-am consultat cu peisagişti, nu am luat nici reviste speciale, ci am făcut totul după capul meu, cum am gândit eu“, povesteşte Lăcrămioara Mandel, proprietara grădinii.
Iaz cu peşti şi nuferi
La o primă privire, pe partea stângă a grădinii ies la iveală trandafirii galbeni, roşii, albi şi roz. În partea dreaptă se găseşte iazul, special amenajat pentru a da o atmosferă deosebită. Micul lac artificial este populat cu peste o sută de peşti din soiul caras roşu. Pe luciul de apă plutesc nuferii. „Am trei culori de nuferi. Interesant este că ei se deschid doar dacă este soare. Funcţionează ca un ceas, pe la ora şase seara se închid automat. Peştii primesc de mâncare doar seara. Iarna nici nu au nevoie să fie hrăniţi“, mai spune Lăcrămioara Mandel.
La fel de speciale sunt şi amenajările florale, făcute după schiţe desenate în serile de relaxare. Timişoreanca susţine că, pentru amenajări, s-a inspirat de la curtea Palatului Schönbrunn, de la Viena. „Important este cum alegi combinaţia de culori. Aici totul ţine de gust. Eu nu iau seminţe, ci direct florile, pentru a putea face amenajarea după culori“, a dezvălu