Curtea Constituţional a României a decis că legea care vizează reducerea pragului de prezenţă la referendum de la 50% la 30% este constituţională. Legea intră în vigoare anul viitor.
Parlamentarii arădeni, atât cei ai USL, cât şi cei ai PD-L sau PP-DD se arată nemulţumiţi, însă din motive diferite.
Deputatul USL Dorel Căprar spune că este de acord cu reducerea pragului, însă nu îşi explică de ce CCR a decis că legea se poate aplica abia peste un an. „Cred că este o decizie aberantă şi mă refer aici la impunerea termenului de un an. Din informaţiile mele cred că se va lua decizia, la nivelul USL, de a se merge în continuare cu Constituţia şi cu regionalizarea care ar trebui făcute în acest an. Va fi o decizie politică ce va fi comunicată în perioada următoare”, ne-a declarat Dorel Căprar.
Senatorul democrat-liberal Constantin Igaş spune că în urma acestei decizii se constată un mare eşec al celor din USL. „În urma deciziei Curţii Constituţionale se conturează un lucru cât se poate de clar, anume că USL nu va reuşi nici să modifice Constituţia, nu va putea face nici mult- promisa regionalizare. Nu mă refer doar la acest an, ci vorbesc şi de cel viitor, atunci când USL va fi spart. Vor fi alegeri europarlamentare şi partidele din USL vor candida separat şi alegeri prezidenţiale în care PSD dă semnale tot mai clare că îşi doreşte propriul candidat, nu să suţină pe altcineva de la alt partid. În ceea ce priveşte referendumul propus de Traian Băsescu privind reducerea numărului de parlamentari şi legislativ unicameral, anticipez că şeful statului va opri această procedură”, a explicat senatorul PD-L Constantin Igaş.
Ştefan Dalca spune că decizia este una injustă şi spune că pragul existent anterior, anume cel de 50% plus 1 trebuia menţinut. „E incorect ceea ce se întâmplă. Nu poţi iniţia un referendum de demitere a unui primar sau a unui preşed