Cheltuielile publice în materie de educaţie ca procent din PIB au scăzut în România, dar şi în alte patru ţări UE, arată raportul „O privire de ansamblu asupra educației 2013”, al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)
Cheltuielile privind educația pentru fiecare student tind să se reducă în majoritatea țărilor UE, deși se află încă ușor peste media din țările din OCDE. În 2010, cheltuielile per student la toate nivelurile de învățământ din cele 21 de state membre UE din OCDE au fost de 7.200 euro, în comparație cu 6.900 de euro în ansamblul OCDE, arată raportul.
Acest lucru reprezintă un motiv de îngrijorare, mai ales că datele proprii ale UE cu privire la cheltuielile publice în materie de educație ca procent din PIB arată că cinci state membre ale UE (Bulgaria, Grecia, Italia, România și Slovacia) combină un nivel scăzut de investiții în termeni absoluți cu o tendință de scădere a cheltuielilor începând cu 2008 - 2009.
În medie, 15% din tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani nu erau încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare, o situație ceva mai bună decât media OCDE de 16% din 2011.
Cu toate acestea, în Grecia, Irlanda, Italia și Spania, peste 20 % din tineri erau în această situație. Cifrele recente ale UE arată că această situație s-a înrăutățit în 2012 pentru cele trei țări din sud. Programe specifice de educație și formare profesională, inclusiv stagii practice și programe de formare profesională de înaltă calitate în cadrul inițiativei UE „Garanția europeană pentru tineret”, au un rol important în evitarea riscului ca tinerii europeni să devină „o generație pierdută”.
Țările UE au o rată mare de studenți implicați în programe profesionale la nivel de învățământ secundar superior, care este semnificativ mai mare decât media OCDE.
Cu toat