Proiectul de lege potrivit căruia toţi copiii, indiferent de statutul social al familiilor din care aceştia provin ar putea bebeficia de servicile unei bone, a ajuns în Parlament. Totodată, proiectul depus de Tamara Ciofu, deputat PSD, doreşte şi reglementarea ocupaţiilor de bonă şi babysitter. Mai exact, persoanele care vor să profeseze trebuie să aibă titlu de calificare, să prezinte raport de evaluare psihologică şi cazier judiciar.
Astfel, dacă acum activitatea de babysitting se desfăşoară exclusiv la domiciliul copilului, potrivit proiectului de lege bona va putea avea grijă de copii la ea acasă. Diferenţa este că la locuinţa ei, dădaca poate primi mai mulţi copii care provin din familii diferite, fiind astfel împărţit efortul financiar.
Cu toate acestea, proiectul de lege spune că o bonă nu poate primi mai mult de patru copii cu vârste preşcolare sau şase copii cu vârste mai mari de şase ani.
Babysitter pe banii statului
Proiectul prevede ca serviciul de babysitting să fie disponibil tuturor copiilor, mai ales că aceste servicii au fost gândite în propunerea legislativă ca metodă de suplinire a locurilor lipsă în grădiniţe şi şcoli.
Potrivit ultimelor cifre date publicităţii de deputatul Tamara Ciofu, 150.000 de copii nu au locuri în grădiniţe în acest moment. Aceştia ar putea primi, potrivit proiectului de lege, bone sau babysitters a căror indemnizaţie ar urma să fie plătită parţial din bugetul administraţiilor locale şi parţial de familie, în funcţie de venitul lunar al părinţilor.
În plus, familiile aflate într-o situaţie de nevoie socială sau cele care primesc ajutor social vor primi serviciul de babysitting gratuit. „Acest lucru este posibil pentru că dacă bonele lucrează legal, taxele impozitate din salariul lor ar putea finanţa serviciul de babysitting pentru familiile vulnerabile anul următor. Nu e ieftin să angajezi a