Dumitru Matcovschi, un simbol al renaşterii naţionale din Basarabia, s-a stins din viaţă miercuri seara, după ce şi-a cântat dragostea faţă de neam în peste 50 de volume de poezie, proză şi piese de teatru.
„Toaca bate. Nu mai bate/ Am păcate? N-ai păcate?/ Ploaie caldă. Ploaie rece./ Mă aşteaptă. Te petrece“, scria Dumitru Matcovschi în „Clepsidra“. Miercuri noaptea, la ora 22.30, toaca timpului a încetat să mai bată pentru poetul renaşterii naţionale basarabene, la secţia de Terapie Intensivă a unui spital din Chişinău. Au rămas versurile lui. Citite, recitate, cântate, generaţie după generaţie.
A pierdut lupta cu viaţa, după operaţie
Dumitru Matcovschi a decedat la aproape două săptămâni după ce fusese operat pentru înlăturarea unei tumori de pe creier. Potrivit medicului neurochirurg Stanislav Groppa, intervenţia chirurgicală, care a avut loc pe 14 iunie, a durat opt ore. „A fost o operaţie grea, care s-a încheiat cu succes. Dumitru Matcovschi şi-a revenit după anestezie. Apoi s-a stins treptat, din pricina problemelor pe care le avea la mai multe organe“, a precizat neurochirurgul care i-a stat la căpătâi până în ultima clipă. El a adăugat că tumoarea este o consecinţă a groaznicului accident de acum 24 de ani, când poetul a fost strivit de un autobuz.
Este comparat cu Alexei Mateevici
„E o pierdere incomensurabilă. Dumitru Matcovschi a fost un poet care s-a impus în conştiinţa publică drept un simbol al renaşterii naţionale. El şi-a asumat destinul Basarabiei“, spune Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor. „Am vorbit cu el acum trei săptămâni, înainte să fie operat, se simţea rău, nu ştia ce diagnostic are. Speram că-şi va reveni“, a adăugat Suceveanu.
„Când scria un poem mai deosebit, Matcovschi mi-l citea la telefon. Ne-am văzut la cel mai recent târg de carte din Chişinău. Când am aflat vestea trecerii lui î