Cofondatorul Spitalului "Lukas" din Laslea, judeţul Sibiu
În ultima vreme, numele satului ARCHITA/ ARKEDEN din judeţul Mureş a ajuns pe buzele multor români. În primul rând, mulţumită vizitei Prinţului Charles. În al doilea rând, graţie evenimentelor petrecute la zece zile după vizita Prinţului, sub patronajul Alteţei Sale Regale şi Imperiale Arhiducele Andreas von Habsburg-Lothringen. Sâmbătă, 8 iunie, zeci de personalităţi judeţene, regionale şi locale, alături de artişti, jurnalişti şi un numeros public, au luat parte la tăierea panglicii inaugurale a Clinicii din Archita. Sufletul organizatoric al întregului eveniment a fost, ca şi alte dăţi, doctorul Petru Oprean, directorul Spitalului "Lukas" din Laslea, alături de soţia sa, dr. Anca Oprean, şi de Dorina Pora, soţia omului de afaceri Marcel Pora - furnizorul cărămizilor şi ţiglelor de epocă atât de necesare în anevoiosul proces de restaurare a clădirilor medievale. Cu această ocazie, dr. Oprean ne-a acordat un interviu.
"Promovăm medicina volantă, caravanele care vin în poartă la bolnavul din sate"
- Dacă ar fi să listăm numele tuturor personalităţilor prezente la Archita, ar trebui să umplem o pagină de ziar, domnule doctor. Cum aţi reuşit o astfel de mobilizare?
- De regulă, oamenii care au făcut ceva în viaţă nu pot lipsi de la un experiment revoluţionar, ce va cuprinde toată ţara. Archita este un sătuc uitat de lume, unde ajungi pe un drum prăfuit de ţară. Dar Clinica din Archita, a cărei renovare am inaugurat-o recent, va intra în istoria medicinii naţionale. Se bazează pe parteneriatul public/privat: pe de o parte, Fundaţia Nobrega, Institutul Inimii din Tg. Mureş, Fundaţia Livmed din Tg. Mureş, Spitalul Lukas din Laslea, împreună cu părintele Turk Martin, iar pe de alta, Consiliul judeţean Mureş şi casele de asigurări din Tg. Mureş şi Si