Premierul Ponta aflat ieri in Azerbaidjan, una dintre primele opriri din turneul sau asiatic, si-a ales cu grija cuvintele cand a vorbit despre perspectivele gazului caspic prin conductele din Romania: “Intelegem motivele economice pentru care a fost ales proiectul TAP, nu Nabucco, dar cu atat mai mult trebuie sa avem alte proiecte economice de succes, printre care AGRI – si este momentul sa avansam cu acest proiect pe termen mediu si lung – si implicarea companiei nationale SOCAR in investitii concrete in Romania”.
Declaratia a venit la o zi dupa ce concernul care administreaza marea exploatare de gaz natural de la Shah Deniz (concern alcatuit din British Petroleum, Statoil din Norvegia, si citiva occidentali plus compania azera de stat SOCAR) au decis ca e mai bine sa-si exporte gazul in Europa prin proiectul TAP, adica prin Grecia, Albania si Italia, decat prin Nabucco West, adica prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. In primul caz, conducta are 500 de km, in cel de-al doilea ar fi avut initial 3000 de km, ulterior 1.300 de km. In plus, TAP (prescurtarea de la Trans-Adriatic Pipeline) are marele avantaj ca nu deranjeaza aproape deloc susceptibilitatile Rusiei. TAP este o conducta sudica, trece chiar mai la sud decit proiectatul SouthStream al Rusiei prin Bulgaria si Balcani spre Occident, in timp ce Nabucco trece prin aproape toate tarile fostului lagar socialist si merge pana in inima Austriei, de unde ar putea imparti gaz intregii Europe Centrale, inclusiv Germaniei.
Imediat dupa semnarea acordului intre administratorii de la Shah Deniz si TAP, presedintele executiv al OMV (companie ce ar fi trebuit sa construiasca conducta Nabucco), a declarat la o conferinta de presa citata de Reuters ca “Proiectul Nabucco s-a terminat pentru noi” si a explicat ca ceea ce a contat in decizia azerilor a fost ca Grecia si Italia ofereau pentru gaz un