O simplă injecţie, şi durerea a dispărut. E cât se poate de firesc, aşadar, ca injecţiile cu cortizon în articulaţii şi muşchi să fie atât de îndrăgite de medici şi pacienţi. Din păcate, ele nu sunt şi sănătoase
Terapia cu cortizon este aplicată în exces. Întrebuinţate corect şi dozate judicios, injecţiile cu cortizon pot fi providenţiale, atunci când e vorba de inflamaţii foarte grave, însă medicii s-au obişnuit să apeleze la ele prea des.
Corticoizii - aceasta este denumirea ştiinţifică - pot fi combinaţi sau nu cu alte substanţe active şi sunt injectaţi în articulaţii, muşchi, ligamente, în bursa sinovială (mai ales la articulaţia umărului), ca şi în nervii care ies din coloana vertebrală. Mult prea frecventă este şi metoda de a combate durerile nespecifice de spate, injectând în muşchiul fesier cortizon asociat cu un analgezic, de exemplu diclofenac. Adesea, pacienţii sunt cei care solicită asemenea injecţii, din dorinţa de a reveni în formă cât mai repede posibil. "S-a demonstrat, totuşi, că acţiunea medicamentelor nu e mai puternică decât în varianta administrării lor pe cale orală", spun medicii americani. De aceea, trebuie să ai motive întemeiate pentru a-ţi asuma riscurile unei injecţii cu cortizon.
Efecte secundare periculoase
Efectele secundare ale injecţiilor sunt considerabile. Printre cele mai frecvente se numără abcesele formate pe locul înţepăturii, deoarece cortizonul poate provoca necrozarea ţesutului. În astfel de cazuri, se efectuează o incizie, care uneori trebuie să fie destul de profundă - cu toate eventualele complicaţii ce pot rezulta de aici.
Un risc şi mai mare îl reprezintă pătrunderea unor germeni patogeni în ţesut sau în articulaţie, odată cu injecţia. Aceasta se poate întâmpla cu uşurinţă, chiar şi atunci când se respectă cu stricteţe regulile de igienă. "Consecinţele pot fi ra