O propunere legislativă depusă recent la Parlament prevede ca persoanele care vor să devină bone sau babysitter să aibă calificare în domeniu și aviz psihologic și să nu aibă cazier judiciar.
Inițiativa legislativă a deputatei PSD Tamara Ciofu prevede înființarea unui organism profesional autorizat, asemeni Colegiului Medicilor sau Psihologilor, care se va numi Biroul Bonelor şi Babysitterilor din România.
Bonele şi babysitterii, indiferent de forma în care îşi prestează activitatea, vor avea obligaţia să se înregistreze în Birou. Între atribuţiile acestui organism se numără emiterea autorizaţiei de liberă practică sau autorizarea locaţiei în care se desfăşoară activitatea bonelor, potrivit mediafax.ro.
Angajatorii bonelor şi babysitterilor, fie că este vorba de persoane fizice sau juridice, sunt obligate să încheie un contract de muncă pentru serviciile prestate. Pentru a exercita această profesie, un candidat trebuie să îndeplinească mai multe condiții:
a) să fie cetăţean român sau străin, cu domiciliul sau reşedinţa legală în România;
b) să fie absolvent de învăţământ general obligatoriu;
c) să aibă capacitate de exerciţiu în condiţiile legii;
d) să fie apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; această condiţie se dovedeşte cu certificat medical;
e) să prezinte un raport preliminar de evaluare psihologică; această condiţie se dovedeşte cu raportul preliminar eliberat în condiţiile legii;
f) să prezinte acordul scris al proprietarului spaţiului în care se va desfăşura activitatea de îngrijire şi supraveghere a copiilor;
g) să prezinte extrasul de cazier judiciar personal şi declaraţia persoanelor cu care locuieşte că nu au suferit condamnări penale care să aducă atingere profesiei de bonă sau de babysitter, după caz, potrivit legii.
Totodată, se prevede că absolvenţii de studii li