Momentul tragic al alipirii Basarabiei la Uniunea Sovietică sau momentul eliberării ei de sub ocupția românească?
Frumuseţea istoriei rezidă în ambiguitatea ei. Orice eveniment poate fi analizat din nenumărate unghiuri. Când însă istoricii sau laicii încearcă să definească un moment istoric, să-l eticheteze, controversa este programată. Iar dacă această etichetare are loc şi pe fundalul unei perpetue campanii electorale, atunci controversa devine război. Ce este 28 iunie 1940 pentru Republica Moldova? Momentul tragic al alipirii Basarabiei la Uniunea Sovietică sau momentul eliberării de sub ocupția românească? La Chisinău vineri ziua a fost marcată exact pe acest ton disonant, ne spune Tamara Grejdeanu.
Manifestaţiile au început cu depuneri de flori la Piatra Comemorativă din Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde s-au adunat mai mulţi vârstnici dar şi tineri. Tamara Purice îşi aminteşte de mărturisirile bunicii sale, care a fost luată de-acasă şi deportată în miez de noapte. Profesoara spune că acesta zi are o interpretare dublă pentru că, cei care nu au avut ocazia să asculte istorii trăite, au cunoscut o variantă eronată a evenimentelor chiar şi în cărţile de istorie:
„Mă cutremură fiorii când îmi amintesc acele zile negre a Basarabiei române. Mă doare sufletul grozav. Şi vreau să vă spun că unii nu înţeleg lucrurile fiindcă nu toţi au fost din gospodari, nu înţeleg ce înseamnă lucru acesta astăzi, că ei nu ţin minte că în neamul lor să fi fost cineva. În general să ştiţi că cel mai mult a suferit intelectualitatea.”
La depunerile de flori a participat şi un grup de membri şi simpatizanţi ai partidului liberal, în frunte cu Mihai Ghimpu. Liderul partidului spune că au venit să condamne răpirea Basarabiei şi Nordului Bocovinei de sovietici:
„Este o zi de doliu, venim în fiecare an aici, la această pia