Conducerea unităţii medicale de la Turda a organizat astăzi o conferinţă de presă în care a adus la cunoştinţa opiniei publice problemele cu care se confruntă, dar şi măsurile de remediere a deficienţelor constatate.
Lipsa personalului la compartimentul de primiri-urgenţe, ATI şi neasigurarea liniei de gardă 24 de ore din 24, realizarea unei convenţii cu centrul de permanenţă din incinta policlinicii Turda, paşii făcuţi în vederea obţinerii acreditării spitalului, dar şi subfinanţarea unităţii au constituit subiectele principale de discuţie ale întâlnirii.
Vasile Grumaz noul director al spitalului turdean spune că Turda este un oraş care culege afluxul pacienţilor atât din municiupu, cât şi de la Câmpia Turzii pentru că acolo nu există serviciu de terapie intensivă, toţi cei care necesită servicii de urgenţă apelează la unitatea din oraşul de pe Arieş inclusiv din comunele arondate.
Anumite tipuri de urgenţe, nu mai rămân la Turda, de exemplu pentru infarctul miocardic, pacientul ajunge direct la Cluj, la spitalul din oraş se trece doar pentru o evaluare medicală după care, cazul este transferat mai departe spre o unitate din Cluj Napoca.
"Aşa este protocolul...în ceea ce priveşte urgenţele majore, se opreşte la prima unitate medicală, inclusiv psihiatria, pentru o evaluare şi diagnosticare, după care se trimite mai departe. De multe ori pe tură nu există medic care să pună un diagnostic, iar un asistent medical nu poate face acest lucru...Am discutat săptămâna trecută cu conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Cluj, astfel încât să ameliorăm procesele şi pacienţii să stea cât mai puţin la noi. Nu avem o linie completă pe Terapie Intensivă, care este vitală după părerea mea, din această cauză toţi pacienţii care vin în stare gravă sunt distribuiţi către medicul de la Interne, ca atare acesta este suprasolicitat şi la compartim