Instituţiile de învăţământ superior din Cluj au primit mai puţine locuri bugetate decât anul trecut. Şi asta după ce Ministerul Educaţiei a trimis cifra de şcolarizare către universităţi foarte târziu, doar cu câteva săptămâni înainte de admitere. De exemplu, UBB, cea mai mare universitate din oraş, a primit cu 112 locuri bugetate mai puţin decât în anul şcolar 2012-2013.
În mod normal, Ministerul Educaţiei ar trebui să transmită cifra de şcolarizare către universităţi cu şase luni înainte de organizarea admiterii.
"Cifra de şcolarizare a fost trimisă de Ministerul Educaţiei în 18 iunie. În mod normal ea trebuia să vină cu şase luni înaintea admiterii. Nici anul trecut ministerul nu a trimis mai repede. Anul trecut cifra de şcolarizare a fost trimisă în data de şapte iunie", spune purtătorul de cuvânt al UBB Cluj, Paul Fărcaş.
Dacă anul trecut, UBB a primit o cifră de şcolarizare de 5003 locuri la buget, in timp ce pentru anul şcolar viitor, numărul studenţilor admişi la buget va fi cu 112 mai mic. UBB a mai avut anul trecut şi aproximativ 10.000 de locuri la taxă şi 2.800 de locuri pentru studenţii de la învăţământ la distanţă şi fără frecvenţă. "Cifra de şcolarizare pentru studenţii la nivel licenţă la UBB este de 4.891 de locuri bugetate, acesta este cifra incluzând locurile pentru romi, Republica Moldova. Capacitatea de şcolarizare la locurile cu taxă e de aproximativ 10.000 şi mai există aproximativ 2.900 de locuri la învăţământ la distanţă şi la învăţământ cu frecvenţă redusă", mai spune Fărcaş.
USAMV Cluj are o cifră de şcolarizare identică cu cea de anul trecut, adică 1230 de locuri bugetate la licenţă şi master şi 950 de locuri la taxă.
"La nivelul anului trecut, UTCN a solicitat şi a primit un număr de 3.400 de locuri la buget învăţământ de licenţă. Anul acesta pentru cifra de şcolarizare din 2013-2+14 doar 3.200 de locu