Pentru iubitorii de preparate culinare mai putin obisnuite, marmelada din flori de tei s-ar putea dovedi o propunere interesanta.
Este nevoie de :
• 100 grame flori de tei (fara fruzulite) ;
• 750 ml apa ;
• 750 ml zahar
• Zeama de o lamaie.
Cum se prepara :
Pare complicat, dar nu este. Oricum, merita tot efortul, pentru ca marmelada din flori de tei are un gust deosebit si este extrem de parfumata. Inainte de toate, se aleg florile, adica se rup cele doua frunzulite atasate de codita, care sunt amare. Florile se spala si, dupa ce se usuca, se fierb aproximativ 15 minute in apa pregatita.
Compozitia rezultata se mixeaza bine pana se formeaza o pasta fina si vascoasa, apoi se aseaza din nou pe foc (intensitate minima), se toarna zaharul si se amesteca permanent cu o lingura de lemn, pentru a nu se prinde de fundul vasului. Cand a scazut la jumatate, compozitia se ia de pe foc si se lasa la racorit cam un sfert de ora, dupa care introducem din nou mixerul, adaugand, de aceasta data, zeama de lamaie. Dupa omogenizare, se toarna in borcane sterilizate, care se inchid imediat cu capacul si se acopera, pentru a asigura o racire lenta, nu fortata. Numai asa, marmelada isi va pastra aroma.